A fűtési szezon ugyan lezárult, azonban most kezdődik az építkezési idény, egy új ház megtervezésekor és kivitelezésekor pedig az egyik legfontosabb kérdés a fűtés mikéntje. Mára megdőlt az a tézis, mely szerint az elektromos fűtés túlságosan drága, és csakis gázt érdemes használni erre a célra. Nem beszélve arról, hogy a gázfűtés, ha nincs folyamatosan, legalább évente karban tartva, balesetekhez, robbanáshoz vezethet, ahogy azt sajnálatos módon időről időre a hírekben lehet hallani, olvasni.

A mai elektromos fűtési rendszerek már sokkal jobb hatásfokkal működnek, mint azt korábban megszoktuk. Az elektromos padlófűtés közülük az egyik legjobb áron telepíthető fűtési rendszer. Ez esetben 40-45°C közötti hőmérsékletű fűtőkábelek vagy fűtőszőnyegek (ezekben egy kisebb átmérőjű fűtőkábel van), melyeket a burkolat alá építenek, biztosítják az otthon melegét. Ezt a rendszert nemcsak kedvező telepítési költsége miatt érdemes választani, hanem azért is, mert az áram 100%-os hatékonysággal sugároz hőenergiát, és a vizes padlófűtéshez hasonlóan ez is egyenletes meleget biztosít. 

A vezérlése is kényelmes és egyszerű, ráadásul nem kerülnek a falakra fűtőtestek, melyek cseppet sem esztétikusak és a bútorok szabad elrendezését akadályozzák. Azt mondhatjuk, hogy a padlófűtés szinte teljesen észrevétlenül fejti ki hatását. Képzeljük csak el, mennyivel kellemesebb lesz a kellemes, meleg padlón sétálni, ráadásul akkor sem kell aggódnunk, ha kicsi gyerekek csúsznak-másznak a lakásban.

Ennek a rendszernek a beépítése után nem lesz gondunk az éves ellenőrzésekre sem, ahogy az a gázzal való fűtés esetében megszokott, és nem kell attól tartanunk, hogy a konvektor vagy a kazán valamilyen hiba folytán balesetet okoz. A telepítés után – a fűtőszál különleges fémötvözetének köszönhetően – rendszerint évtizedekig gond nélkül működik a rendszer. Ezzel pénzt, időt és fáradságot spórolunk meg, hiszen nem kell karban tartani és ellenőriztetni.

A befektetésünk még inkább megtérül, ha az elektromos padlófűtési rendszer működtetéséhez napelemeket telepítünk a házra. Ezzel a villanyszámlát – legalábbis, ami a fűtést illeti, de akár szinte teljes egészében – 0 forintra csökkenthetjük, hiszen függetlenedünk az áramszolgáltatótól. Ráadásul garantáltan megújuló, környezetbarát napenergiát használunk az esetlegesen szennyező vagy potenciálisan veszélyes erőműkből származó villany helyett, ami egyáltalán nem mindegy manapság, amikor a csapból is a környezettudatosság folyik – sajnos persze egyáltalán nem alaptalanul.

Az elektromos padlófűtés telepítésének költsége több tényezőtől függ, ezért tervrajz nélkül csak hozzávetőleges, átlagos árat tudhatunk. Érdemes inkább egyéni árajánlatot kérnünk, mely elkészítésekor – a mellett, hogy hány négyzetmétert kell befűteni – többek között figyelembe veszik a helyiségek számát, a falak vastagságát, azt, hogy vannak-e beépített bútorok, melyek alá nincs szükség fűtésre, valamint a szükséges termosztátok mennyiségét és minőségét.