Imádunk nyaralni. Ez egy tény. Az ember egy lusta teremtmény, ha ez nem így lenne, nem lenne távirányítónk! Nincs is jobb annál, amikor egy vízparton lógatjuk a lábunkat és közbe a kedvenc italunkat fogyasszuk és olyan dekoratív emberek vesznek minket körül, a barátokon kívül, akikkel csak abban az élethelyzetben tudjuk jól érezni magunk! Ezért, ezekért is jár a magyar ember a Balatonra nyaralni! Egy gond van, hogy minden drágul, a fizunk nem nagyon emelkedik, így az ember nem tehet mást, mint ugyan azt csinálja, mint tavaly, csak rövidebb ideig. Észre vehetnék a vendéglátók, hogy számukra igen csekély az új szolgáltatások lehetősége, ezért egy olyan befektetés kéne, ami időtálló és hasznot termel. Egy olyan innovatív megoldás, ami nem emelné a szállás, vendéglátás árát, hanem csökkentené!

Sok külföldi országban már rájöttek arra, hogy ha még nagyobb hasznot akarnak termelni nem az árakat kell felfelé vinniük, hanem a kiadásokat csökkenteni. Értesüléseim szerint külföldön, több napelem pályázatot írtak ki. Hiszen a megújuló energia a jövő! Egy ilyen rendszer pár év alatt vissza hozza az árát és a fogyasztási kiadásait a vendéglátóhelynek minimálisra csökkenti. Így nem szükséges, mondjuk egy apartmannak egyik szezon után a másikra árat emelni, mert a rezsije emelkedik. Csodálatos, hogy az emberek képesek tenni az üzletükért és a földért is egyszerre!

Ilyen napelem pályázatok kiírását hiányolom kis országunkból. A partok melletti szobakiadók előnyére válhatna, ha tudnának ilyenekben részt venni. Sokan panaszolják, hogy a szezon végével nagyon szűkösre kell a nadrágszíjat, mert ugye sokaknak nincs más bevételi forrásuk, csak az a házikó, vagy étterem, ami a nyári szezon idején pörög!

Természetesen a vendég is szívesebben szelektál olyan üdülő helyek közül, ami nem csak a pompára, de a környezetre is ad. Egy barátnőm mesélte, hogy mennyire jól érezte magát Hollandiában, egy olyan nyaralóban, ahol az áramot csak megújuló eszközök termelték. Állítása szerint finomabb ez elektromosság íze, ha az bio. Gondolom érezte a nap ízét a szájában, miután az elektromos tűzhelyén arany barnára pirította a csirkehúst! Szerintem ez nem is annyira nagy ökörség, hisz a szabadban készült ételeket, sokkal jobb szájízzel fogyasszuk, mint a gázon készülteket és ha már rendelkezünk természetet elektromossággá átalakító technikával, miért ne éljünk vele!

Képzeljük el, hogy pár év múlva sokan megpályáznak ilyen lehetőségeket és napelemmel szerelik fel a házukat. Vonattal közelítjük meg a Balaton partot és a nap fénye nem csak a vízből teremt csillogó ezüst tengert, hanem a körülötte lévő házakból is üveggyöngy kunyhókat! Tökéletes látvány, tökéletes nyaralás kezdet. Amint lent vagyunk már nem lesz másra dolgunk, csak létezni, a legkevesebb energia befektetéssel!

Szép is lenne, de hosszú út vezet egy ilyen álomnyaraláshoz. Ha, ezek a napelem pályázatok meg is íródnának, az emberek figyelmét kéne felhívni, hogy ez nekik jó és megéri kivitelezni. Mert az ember fél az újtól, a mástól. Pedig nem is képzelné az ember, de már többen is kínálják a napelem rendszereket! Kis utána járással, profi szakmai okítással, hamar fejünket adnánk rá! Merni kell belevágni!

Pár év múlva szívből remélem, hogy az összecsődített baráti társaságommal egy 21. századi környezet barát apartmanba szállhatunk meg. Rettentő jó érzés lesz úgy kidőlni égő villanynál, hogy tudom, nem pazarolok!